Recept: Cheesecake by ZIM
25.01.2024.Vrijeme potrebno za pripremu: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Sastojci:
- 200 g Petit Beurre keksa
- 5 kašika smeđeg šećera
- 6 kašika običnog šećera
- 120 g maslaca @zim_dd_zenica
- 500 g svježeg sira @zim_dd_zenica
- 1 limun
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- 2 kisele pavlake 20% m.m. od 180 ml @zim_dd_zenica
Priprema:
1. Okruglom kalupu za torte obložite dno masnim papirom i po njemu posipajte 2 kašike smeđeg šećera.
2. Pećnicu uključite da se grije na 250 C.
3. 200 g Petit Beurre keksa sameljite ili usitnite i izmiješajte sa 3 kašike smeđeg šećera i 120 g maslaca.
4. Stavite smjesu u kalup i utisnite da svugdje bude jednako raspoređeno. Pazite da ne utisnete prejako.
5. Stavite peći tačno 4 minute.
6. Za to vrijeme pripremite žutu kremu. Izmiksajte 500 g svježeg sira, sok od 1 limuna, 2 cijela jaja, 3 kašike običnog šećera i 1 vanilin šećer.
7. Pečeni biskvit nakon 4 minute izvadite van i temperaturu pećnice smanjite na 170 C. Žutu kremu prelijte odmah ravnomjerno preko vrućeg biskvita i vratite u pećnicu da se peče tačno 20 minuta.
8. Za to vrijeme pripremite bijelu kremu: Izmiksajte 2 kisele pavlake, 3 kašike običnog šećera i 1 vanilin šećer.
9. Kada se žuta krema ispekla ugasite pećnicu, preko žute kreme izlijte bijelu kremu i stavite još 5 minuta u toplu pećnicu.
10. Prije konzumiranja tortu dobro ohladiti u hladnjaku 4-5 sati.